Gonartroza - tratament

         Gonartroza sau artroza genunchiului este o artropatie cronică ce afectează articulaţia genunchiului în totalitate, caracterizată prin distrugerea cartilajului hialin prezent pe extremităţile osoase articulare.

Factori favorizanţi: obezitatea; sarcina; diabetul zaharat; dereglările hormonale; patologiile neuromusculare; traumatisme fizice; vârsta; infecţii;

Simptomatologie
         Gonartroza este o boală cu debut insidios, lent, având o perioadă de debut cuprinsă între câteva luni şi 3-5 ani. Simptomul principal este durerea la nivelul genunchiului, cu caracter profund şi care apare la mobilizarea articulaţiei după o perioadă de repaus. Durerea este moderată la început, pe timpul zilei şi răspunde la tratamente cu antiinflamatoare şi antialgice.

Tratament
        Relaxantele  musculare (administrate de obicei în doze mici) ameliorează uneori durerea produsă de forţarea musculaturii în încercarea de a compensa problemele determinate de artroză. Totuşi în cazul vârstnicilor efectele adverse tind să fie mai importante decât ameliorarea produsă.
        Corticosteroizii cu administrare orală nu au niciun rol în tratamentul artrozei. Totuşi, corticosteroizii pot fi administraţi intraarticular sunt utili pentru ameliorarea durerii şi creşterea flexibilităţii articulaţiei când sunt prezente revărsatul lichidian sau semne de inflamaţie; aceşti compuşi nu trebuie administraţi mai frecvent de 4 ori pe an la nivelul aceleiaşi articulaţii.
        Hialuronaţii sintetici (asemănători cu acidul hialuronic, care este un component articular normal) pot fi injectaţi la nivelul genunchiului, ameliorând durerea pentru perioade lungi de timp (peste un an). Tratamentul constă într-o serie de 3 până la 5 injecţii săptămânale.
       Alte tratamente adjuvante, incluzând acupunctura, stimularea nervoasă electrică transcutanată şi aplicaţiile locale (de exemplu cu capsaicină). Laminectomia, osteotomia şi protezarea articulară totală trebuie luate în considerare dacă măsurile nechirurgicale eşuează.
      La  pacienţii  tineri  (sub  65  ani);  în  caz  de  gonartroză  moderată  unicompartimentală  internă  sau  externă,  dureroasă, dezaxată, fără hipermobilitate, poate fi propusă o osteotomie de corectare a axelor femurotibiale. Acest tip de intervenţie poate întârzia plasarea unei proteze de genunchi (cu 12 ani în medie).
       Administrarea  a 1500 mg de sulfat de glucozamină o dată pe zi ameliorează durerea şi încetineşte deteriorarea articulară; de asemenea în cazul administrării de condroitin sulfat 1200 mg o singură dată pe zi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *