Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este cea mai răspândită formă de cancer la femei, după cancerul de sân. Potrivit Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei prezentate în 2012 peste 250.000 de femei prezintă risc mare de cancer de col uterin. Potrivit rezultatelor programului, în judeţele Ilfov, Prahova, Harghita, Tulcea şi Caraş-Severin se înregistrează cel mai crescut risc de cancer de col uterin.
Statistici cu privire la cancerul de col uterin 
(date furnizate de Arhiva Ministerului Sănătăţii):
  1. HPV este prezent în 99,7% din cazurile de cancer de col uterin care omoară zilnic şase bolnave;
  2. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii, peste 3.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu neoplasm de col uterin, flagel ce reprezintă în România prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta între 15 şi 44 de ani.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testare citologică regulată, respectiv prin efectuarea testului Papanicolau şi prin vaccinare. Acest lucru este posibil prin stabilirea unui program de screening la nivel naţional cu implicarea serviciilor de sănătate publică în vederea elaborării şi aplicării unui management corespunzător privind depistarea şi profilaxia cancerului de col uterin.

În prezent, la nivel naţional se desfăşoară ,, Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin” care urmăreşte reducerea semnificativă a deceselor prin cancer de col uterin, aplicând măsuri de depistare precoce şi îndrumarea pacientelor cu teste pozitive către centrele specializate în diagnostic şi tratament.
Aveți grijă de voi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *