Traumatismele cranio-cerebrale

      Odată cu creşterea traficului rutier, a dezvoltării industriale, şi a multiplelor jocuri sportive, traumatologia cranio-cerebrală este din ce în ce mai actuală şi creşte ca pondere în patologia neurochirurgicală. 
     Traumatismele cranio-cerebrale reprezintă o cauză importantă de deces la copii, adolescenţi şi adulţi tineri.  Majoritatea accidentelor rutiere şi căderilor de la înălţime determină leziuni ale creierului, măduvei spinării şi ale mijloacelor lor de susţinere.
Leziunile craniene sunt multiple. Acestea include după planurile anatomice: leziunile scalpului şi leziunile osoase propriu-zise.
Contuzia cerebrală gravă rămâne o problemă de terapie intensiva majoră, mai ales în formele cu afectarea structurilor trunchiului cerebral.
 Întreg efortul clinic, diagnostic şi terapeutic, trebuie efectuat cât mai rapid şi eficient, într-un centru perfecţionat de tratament complex al traumatizaţilor craniocerebrali,  cu unitate CT-scan disponibilă continuu şi cu posibilitate de consult medical în echipă. în condiţiile actuale, mortalitatea în contuziile cerebrale grave pe serii largi a scăzut sub 10% prin eforturile conjugate care încep încă de la locul accidentului, continuând cu transportul asistat perfect terapeutic, camera de gardă dotată cu elemente de terapie de urgenţă şi desigur serviciul de terapie intensivă echipat cu toate elementele de susţinere a funcţiilor vitale.
Intervenţia neurochirurgicală trebuie să realizeze ridicarea fragmentelor craniene din focarul de fractură şi refacerea integrităţii durale după rezolvarea focarului de dilacerare meningo-cerebrală.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *