Gonartroza

       Leziunile pe care le găsim în gonartroză sunt de natură degenerativă şi prezintă un proces de senescenţă cu un substrat  metabolic.  Cercetări privind metabolismul acizilor aminaţi demonstrează prezenţa tulburărilor în metabolismul general şi al colagenului, ce privesc biosinteza de bază a proteinelor. Aceste tulburări scot în evidenţă că boala degenerativă poate apare şi la vârste tinere. De asemenea, ea apare şi când există modificări arhitectonice în biomecanica aparatului locomotor. Substratul anatomopatologic este reprezentat în special de degenerarea cartilajului care poate evolua până la degradare şi metaplazie osoasă.
          Leziunile sinovialei din cadrul proceselor degenerative artrozice constau mai ales din congestii, edem, hiperplazie viloasă, care în cele din urmă, pot evolua până la modificări de tip scleros.
O serie de factori favorizează apariţia bolii precum:
  • obezitatea;
  • sarcina;
  • diabetul zaharat;
  • dereglările hormonale;
  • patologiile neuromusculare;
  • traumatisme fizice şi accidente;

Simptomele precum durerea, spasmul muscular periarticular,tumefacţia genunchilor dar şi constatarea modificărilor de către medic a cracmentelor articulare, marirea în dimensiuni a articulatiei, mobilizarea redusă, atrofia musculară stabilesc diagnosticul de gonartroză.
          Principiile terapeutice vizează combinarea tratamentului farmacologic cu fizioterapie, şi în cazurile avansate, stabilirea intervenţiei chirurgicale.
           Artroplastia este tratamentul chirurgical prin care se inlocuieşte articulatia genunchiului cu o proteză (o articulaţie artificială). Artroplastia de genunchi poate fi unicompartimentală sau totală. Indicaţiile pentru proteza unicompartimentala sunt ca procesul degenerativ să afecteze doar unul din compartimentele genunchiului (medial, lateral, patelofemural) şi ambele ligamente incrucişate sa fie intacte. Artroplastia totală de genunchi este indicată în stadiile avansate de gonartroză (stadiul IV), când celelalte tratamente nu mai fac faţă în ameliorarea simptomatologiei – durerea şi impotenţă functională afectand sever viaţa.



        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *