Depresia - Management terapeutic

             Depresia majoră sau boala depresivă este o afecţiune severă care poate duce la incapacitate de funcţionare sau chiar la sinucidere. În depresia majoră puteţi avea patru sau mai multe dintre următoarele simptome: tristeţe permanentă, pesimism, sentimente de vinovăţie, lipsă de valoare, neajutorare sau lipsă de speranţă, pierderea interesului sau plăcerii în activităţile obişnuite, dificultăţi de concentrare, insomnia sau dormit excesiv, scăderea sau creşterea în greutate, oboseală, lipsă de energie, anxietate, agitaţie, iritabilitate, gânduri legate de sinucidere sau moarte, vorbire lentă şi mişcări lente.
            Deşi cauzele exacte ale depresiei majore şi distimiei nu sunt cunoscute, cercetătorii cred în prezent că ambele forme sunt provocate de o disfuncţie a neurotransmiţătorilor creierului, substanţe chimice, în mod special serotonina, care modulează stările afective. Această disfuncţie pare să aibă o componentă genetică importantă. Aproape 27% dintre copiii deprimaţi au rude apropiate care au suferit de tulburări ale stării afective.
            Există multe terapii, convenţionale şi alternative, pentru depresie. Tratamentele pot varia în funcţie de cauza şi severitatea depresiei. Printre metodele convenţionale se numără psihoterapia, medicamentele antidepresive şi terapia electroconvulsivantă. Depresia majoră şi distimia sunt, de obicei, tratate printr-o combinaţie de psihoterapie şi antidepresive. Psihpterapia îşi propune să înveţe pacienţii cum să îşi depăşească atitudinile şi sentimentele negative şi îi încurajează să se întoarcă la activităţile normale. 
          
Tratment
Terapia medicamentoasă intenţionează să modereze sau să corecteze dezechilibrele neurochimice care afectează stările afective.
Grupul de antidepresive cel mai frecvent prescrise azi este constituit din medicamente ce reglează substanţa neurochimică numită serotonină. Sub numele de inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei, grupul cuprinde fluoxetinul, paroxetinul şi sertralina.Bupropionul, un medicament din altă clasă, este de asemenea utilizat pentru reglarea neurotransmiţătorilor. Proxetinul este medicamentul de selecţie pentru copii şi adolescenţi.
Antidepresivele triciclice, care au fost utilizate pentru tratamentul depresiei din anii 1950, sunt o altă opţiune, deşi au potenţial de mai multe efecte secundare decât inhibitorii de recaptare a serotoninei. 
Dintre antidepresivele triciclice fac parte imipramina şi amitriptilina, ca şi nortriptilina, doxepinul şi desipramina. Inhibitorii de monoamino-oxidază, a treia grupă de antidepresive, s-au dovedit de asemenea eficace.Carbonatul de litiu este medicamentul utilizat de obicei pentru psihoza maniacal-depresivă.
Terapia electroconvulsivantă constă in aplicarea unui şoc electric de circa 80 volţi prin electrozi aşezaţi pe cap. {ocul nu este simţit de către pacient, care este anesteziat.Acest tratament trebuie utilizat numai după ce toate celelalte opţiuni au fost luate în considerare, deoarece necesită spitalizare şi anestezie generală.

Multe terapii alternative sunt eficiente, mai ales în depresia minoră. Cu toate acestea, pentru depresiile majore ele trebuiesc considerate tratamente complementare şi nu înlocuitori pentru medicamentele convenţionale; depresia majoră este o boală cronică care trebuie tratată de medicul psihiatru. Acupunctura sau presopunctura pot fi de ajutor în calmarea unor simptome. Masajul, care este liniştitor şi energizant şi revitalizează corpul, poate fi de asemenea de ajutor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *