Malformaţiile Arterio-Venoase Cerebrale


Malformaţia Arterio-Venoasă Cerebrală (MAV-C) reprezinta o aglomerare de vase de sange prin care sângele arterial trece direct în venele de drenaj fără interpunerea normală a patului capilar cerebral.
Cum recunoastem o astfel de afectiune?
Simptomele date de malformatiile arterio-venoase cerebrale variazǎ in funcţie de locaţia malformaţiei.
Aproximativ 88%  dintre persoanele afectate de MAV-C sunt asimptomatice; adesea malformaţiile sunt descoperite ca parte a unei autopsii sau în timpul unui tratament ca ”o constatare accidentalǎ” .
Spre deosebire de marea majoritate a malformaţiilor  arterio-venoase neurologice, un tip de malformatii se manifestǎ printr-o simptomatologie severǎ la scurt timp dupǎ naştere; leziunea aflându-se la nivelul venei Galen, frecvent asociatǎ cu hidrocefalie. Tabloul clinic sever se caracterizeazǎ prin tumefacţia venelor scalpului, convulsii,insuficienţǎ cardiacǎ congestivǎ. Copiii nǎscuţi cu aceste condiţii care supravieţuiesc copilǎriei rǎmân de cele mai multe ori cu o dezvoltare afectatǎ,prezenţa tulburǎrilor  de comportament fǎrǎ ca simptomatologia sǎ devinǎ evidentǎ.

Hemoragiile.

Acestea sunt cele mai serioase complicaţii ale unei  malformaţii arterio-venoase. Aproximativ 50% din  hemoragii sunt semnificative cu invaliditate permanentǎ în jumǎtate din cazuri ,şi cu înregistrarea decesului în cealaltǎ jumǎtate procentualǎ.Simptomele cauzate de hemoragie includ pierderea paroxisticǎ a stǎrii de conştienţǎ cu cefalee severǎ,greaţǎ,vǎrsǎturi.
     De asemenea tabloul clinic poate fi completat de o serie de simptome ce succed unui atac hemoragic ca:

  • slǎbiciune muscularǎ sau hemiparezǎ  cu ataxie (pierdere de coordonare).
  • parestezii
  • vertij
  • edem papilar(tumefacţia de o parte a nervului optic).
  • deficit în prelucrarea limbajului(afazie).
  • dificultǎţi de vorbire(dizartrie).
  • scotoame
  • confuzie mentalǎ
  • halucinaţii sau demenţǎ
  • modificǎri de personalitate
Crizele de epilepsie
Acestea sunt cauzate de presiunea malformaţiilor exercitatǎ pe creier, determinând o activitate electricǎ excesivǎ. Într-un  atac de apoplexie pacienţii experimenteazǎ o senzaţie neobişnuitǎ, pânǎ la declanşarea crizelor focale12 cu pierderea sau nu a stǎrii de conştienţǎ, implicând pierderea controlului asupra mişcarii musculaturii.
Examinarea electroencefalograficǎ deceleazǎ descǎrcǎri electrice asimetrice, de la nivelul focarului cel puţin  în condiţiile surprinderii crizei de la debut uneori chiar intercritic.Când situaţia evolueazǎ cu o crizǎ generalizatǎ cu pierderea stǎrii de conştienţǎ tabloul clinic se manifestǎ prin simptomatologia unui accident vascular ischemic.
Cefaleea
     Durerile de cap pot fi cauzate de fluxul mare de sânge prin malformatie. Acestea pot fi similare cu o migrenǎ şi diferǎ de la o persoanǎ la alta în funcţie de amplasarea malformatiei arterio-venoase.Durerile paroxistice severe pot fi cauzate de o hemoragie intracerebralǎ şi sunt adesea urmare de greaţǎ, vǎrsǎturi,incontinenţǎ.
Malformaţiile situate în anumite locaţii critice pot opri circulaţia lichidului cefalorahidian determinând  acumularea de lichid în interiorul creierului şi sǎ ducǎ la hidrocefalie. Redoarera de ceafǎ poate apǎrea ca urmare a presiunii crescute în craniu şi iritare a meningelui.
Tratamentul malformatiilor arterio-venoase cerebrale este exclusiv chirurgical.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul Dvs. va fi trimis spre aprobare

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *