Nou născutul


Nou născutul – copilul de la 0 la 30 zile de viaţă extrauterină.
După gradul de dezvoltare la naştere nou născutul se apreciază ca :
- nou născut  la termen = nou născut după o perioadă de gestaţie normală şi cu o greutate de 3000 g şi peste.
- nou născut subponderal = nou născut cu o greutate la naştere între 3000 g – 2500 g cu o lungime normală, născut după o perioadă de gestaţie normală
- nou născut prematur = după OMS =  nou născut cu o greutate la naştere sub 2500g, cu o lungime sub 45 cm şi o vârstă de gestaţie cuprins între 24-37 săptămâni
- nou născut dismatur ( mic pentru dată sau nou născut subnutrit ultrauterin) este nou născut cu o greutate mai mică decât vârsta de gestaţie
- nou născut postmatur =  nou născut care depăşeşte vârsta de gestaţie cu cel puţin 7 zile.
Nou născutul la termen : particularităţi anatomice:
Talia = 48-52 cm. Fetiţele au de obicei 1 cm mai puţin decât băieţii.
Greutatea = între 3000 – 3250 g, fetiţele au la naştere o greutate mai mică decât băieţii. Cea mai mare greutate înregistrată a fost de 7 Kg.
Capul este relativ mai mare şi reprezintă ¼ din lungimea totală a corpului. În momentul naşterii craniul suferă deformaţii datorită trecerii lui prin canalul pelvi – genital al mamei. Perimetrul cranian măsoară 34 cm. Oasele craniului sunt separate prin suturi. La nivelul mâinii oasele rămân nişte spaţii libere numite fontanele unde pielea şi aponevroza cranială acoperă direct meningele.
Nou născutul are două fontanele :
-                                       anterioară sau bregmatică în formă de romb de 3-4 cm/ 2-4 cm situată la unirea suturii sagitale cu sutura fronto parientală
-                                       posterioară lambdoidă are formă de triunghi. Este deschisă doar 25% din nou născut, se află la unirea suturii sagitale cu sutura parieto-occipitală. Se închide în primele 4-6 săptămâni.
Gâtul – este scurt şi gros.
Toracele are formă de trunchi de con cu coastele orizontalizate.
Membrele superioare şi inferioare sunt scurte şi egale între ele.
Pielea este de culoare roz-roşiatic acoperită în momentul naşterii de o substanţă groasă numită vernix-coseosa care se resoarbe spontan în 24-48 ore. Are rol de protecţie. Pe tegumentele în special frunţii şi umerilor se află nişte peri subţiri numiţi lanugo care dispar în 2-3 săptămâni.La câteva zile de la naştere pielea suferă o descuamaţie fiziologică. Glandele sebacee sunt foarte dezvoltate observându-se sub forma unor puncte albe galbene numite miliarie sebacee mai ales pe faţă şi nas. Glandele sudoripare sunt foarte puţin dezvoltate. Cordonul ombilical este format dintr-o venă ombilicală care duce sânge bogat în oxigen şi substanţe nutritive de la placentă către făt şi din două artere ombilicale care transportă sângele neoxigenat de la făt către placentă.
După secţionare, cordonul ombilical trece prin 3 faze :
-                                       mumifierea
-                                       formarea şanţului de eliminare
-                                       căderea bontului ombilical după 5-10 zile de la naştere Plaga    ombilicală se epidermizează treptat cicatrizându-se complet după 3-4 săptămâni
Particularităţile funcţionale ale nou născutului sunt:
- respiraţia se instalează în primul minut de la naştere. La început este neregulată, apoi superficială. Ritmul la naştere este de 50-70 respiraţii pe minut iar după 3-4 zile ritmul este 45-50 respiraţii pe minut. În declanşarea primei respiraţii intervin o serie de factori şi anume :
-                                       excitaţiile interne şi exteroceptive determinate de etapele succesive ale naşterii
-                                       presiunea intratoracică ca urmare a întreruperii circulaţiei fetă-placentă prin legătura cordonului ombilical şi trecerea la circulaţie sangvină proprie
-                                       mecanismele neuro hormonale şi enzimatice ca urmare a acestor factori se produce prima respiraţie urmată imediat de ţipăt. Substanţa fluidă din arborele pulmonar este preluată de circulaţia perialveolară şi înlocuită cu aer. La nivelul alveolelor pulmonare se află o substanţă numită surfactant care are rolul de a menţine presiunea intralveolară.
Ritmul cardiac este neregulat la naştere cu o frecvenţă de 140-150 b/minut pentru ca la sfârşitul primei luni să ajungă la 120b/min,adaptarea circulatorie corectă din înlocuirea circulaţiei feloplacentare cu circulaţia proprie. În aceste condiţii se închide orificiul botal ( între cele 2 atrii) şi canalul arterial ( între aortă şi pulmonară).
La naştere sângele nou născutului suferă o creştere majoră a hematiilor ( poliglobulie fiziologică pentru a face faţă nevoilor de oxigen), care scade treptat în 7-14 zile la 5 milioane pe mm3.
Hemoglobina de asemenea suferă o creştere la 16-17 g% care scade treptat în 3-4 săptămâni.
Leucocitele sunt la naştere între 15-20 mii /mm3 numai care creşte uşor în primele ore apoi se produce o scădere progresivă până la 12000 la sfârşitul primei săptămâni.
Trombocitele suferă mai variaţii între 100.000-300.000/m3.
Adaptarea digestivă – funcţiile digestive nu sunt bine dezvoltate în momentul naşterii.
-                                       suptul este un act reflex xu centrul în bulb cu rol de a provoca secreţia gastrică şi perstaltismul la copil, iar la mamă stimularea secreţiei lactice
-                                       meconiul este scaunul pe care îl elimină nou născutul în primele 24 ore.Are culoare verde închis-negricios consistenţă vâscoasă lipicioasă. După 2-3 zile scaunele revin la aspectul normal, galben aurii în nr. de 3-4/zi.
La naştere tubul digestiv este steril dar odată cu introducerea alimentaţiei acesta este invadat de microbi şi anume :
- bifidus la cei alimentaţi la sân
- colibacilul la cei alimentaţi artificial
Funcţia renală – se instalează în prima zi (ora) cu prima micşiune nou născutului elimină 25-30 ml în prima zi, cantitatea creşte treptat la 250-300 ml/zi la sfârşitul primei luni.

Adaptarea termică

La nou născut la termen această adaptare ridică mai puţine probleme ca la prematur, dar prezintă în general o mare instabilitate termică.
Termoreglarea este un mecanism complex format din :
- termogeneză insuficientă datorită insuficienţei de dezvoltare a centrilor termoreglatori
- termoliză care la nou născut este foarte accentuată din cauză că pierderile de căldură sunt mari pentru că că :
    - suprafaţa corporală mare în raport cu greutatea
    - ţesutul grăsos este slab dezvoltat
     - vascularizaţia tegumentelor foarte bogată
Din această cauză nou născutul poate împrumuta uşor temperatura mediului atât supraîncălzindu-se cât şi răcirea ceea ce obligă la o foarte atentă supraveghere a temperaturii corpului.


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *